Domain Da Pa Sorgulama

Detaylı Whois Sorgulamanın En Hızlı Ve Güvenilir Adresi DomainDetay.com'da

Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?

Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternette yer almak isteyenlerin her şeyden önce bir web sitesine sahip olması gerekiyor. Bu noktada, alan adı; internet siteleri adına hayati öneme sahiptir. Herhangi bir internet sitesinin fiziksel adresinin karşılığı olan harf, sayı ve sembollerin birleşimine domain adı verilir. Whois sorgulama ile domainin kime ait olduğu öğrenilir. Bir başka deyişle, domain sahibi ile ilgili bilgilere erişmek adına whois domain sorgulama işlemleri gerçekleştirilir.

Whois Nedir?

Whois sorgulama işlemlerinden önce whois’in ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Tescil işlemi gerçekleştirilmiş bir alan adı veya IP adresinin sahibini gösteren bilgilere internet dünyasında whois adı verilir. Domain whois sorgulama işlemleri ile domain sahibinin kim olduğu en ince ayrıntısına kadar öğrenilir. Buna ek olarak, tescil işlemi yapılmış bir alan adı hakkındaki ödeme bilgileri başta olmak üzere teknik bilgilere ve iletişim bilgilerine de erişim sağlanır. Domain sahibi ile ilgili bilgilerin yüzde yüz doğru olduğunu hatırlatmak gerekir. Çünkü, ICANN uluslararası akreditasyon merkezi kuralları gereğince her bir alan adı sahibi ile ilgili bilgilerin mutlaka doğru, eksiksiz ve güncel olması mecburiyeti vardır.

Whois bilgileri sayesinde bilhassa alan adı yatırımcılarının işi kolaylaşır. Herhangi bir alan adının hangi tarihte tescil edildiği ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, domain süresinin ne zaman dolacağı öğrenilir. Ayrıca, domaini tescil eden kişi veya firmanın kim olduğu da öğrenilen bir diğer detay olarak dikkat çeker. Buna ek olarak, alan adı sahibi; tüm bu bilgileri eksiksiz bir şekilde girmek zorundadır. Alan adı kayıt firmaları; kayıt işlemini gerçekleştiren üyelerine tüm bu bilgileri güncelleme ve değiştirme imkanı sunmalıdır.

Whois Sorgulama ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler!

Whois sorgulama; bilhassa alan adı arayışında olan kişi ve kurumlar için önem taşır. Herhangi bir alan adını satın almak isteyenler; söz konusu alan adının boşta olduğunu fark edebilirler. Bu noktada, alan adını kaydeden kişinin kim olduğunu öğrenmek adına domain sahibi sorgulama işleminden faydalanabilirler. Domain kayıt işlemini kimin yaptığı, domainin ne zaman kaydedildiği ve bitiş süresi gibi bilgiler açığa çıkar. Her bir domain için sisteme kaydedilmiş whois kayıtları tüm kullanıcılara açıktır. Ayrıca, whois sorgulama işlemleri ücretsiz bir şekilde yapılır.

Whois sorgulama aracı sayesinde domain sahibi ile ilgili tüm bilgilere ulaşılır. Üst kısımdaki arama kutucuğuna domain adresi yazılmalıdır. Ardından, sorgula butonuna tıklanmalıdır. Çıkan sonuçlarda whois butonuna tıklandığı takdirde domain ile ilgili tüm bilgilere erişilir. Ayrıca, istenildiği takdirde birden fazla domain için whois sorgulama işlemi yapılabilir. Arama kutucuğunun üzerinde bulunan çoklu sorgulama sekmesine tıklanmalıdır. Her satıra yalnızca bir domain gelecek şekilde en çok 10 domain adresi olması şartıyla whois sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Whois sorgulama işlemini internet üzerinden en kısa sürede yapmak mümkündür.

Whois Gizleme Ne Anlama Gelir?

Whois sorgula işlemini gerçekleştirmek isteyenlerin bilmesi gereken hususlardan birisi de whois gizleme hizmetidir. Bu hizmet sayesinde alan adı kayıt bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından görülmesinin önüne geçilir. Herkesin bildiği üzere alan adı satın alma işlemleri esnasında ad ve soyadı, telefon ve adres bilgileri gibi önemli bilgiler; alan adı kayıt şirketine bildirilir. Tüm bu bilgiler; whois sorgulama işlemleri sayesinde dileyen herkes tarafından görüntülenebilir. Ancak, whois gizleme hizmeti ile bu bilgilerin gizlenmesi söz konusudur.


17/09/2021 14:48
Whois sorgulama, whois domain sorgulama, domain whois sorgulama, domain sahibi sorgulama, whois sorgula